Губят ли полезни свойства замразените храни?
© Blagoevgrad24.bg
Замразяването на храни е един от най-разпространените методи за запазване на свежестта и хранителните вещества. Въпреки това, много хора се питат: Губят ли полезни свойства замразените храни? Отговорът не е еднозначен.

Нещо, което малко хора знаят, но учените твърдят – замразените храни запазват хранителните вещества в значителна степен, особено ако са замразени веднага след събирането /плодове, зеленчуци/ или производството.

Например, зеленчуците, замразени в момента на тяхната зрялост, често съдържат повече витамини и минерали от тези, които са били съхранявани в хладилника за дълъг период от време. Важно е да се знае, че замразяването не е "грешно" - то е просто различен метод на съхранение, който ни позволява да пазаруваме на килограм и да се запасяваме с хранителни продукти за по-дълго време.

Веднъж размразени, продуктите трябва да бъдат и размразени, за да ги употребим в кухнята. Изборът на метод за това действие е от съществено значение. Най-добрите и безопасни начини за размразяване включват:

В хладилника: Най-препоръчителният метод, тъй като позволява постепенно размразяване при контролирана температура, което предотвратява размножаването на бактерии.

В микровълновата: Удобен вариант, особено когато нямате много време. Важно е да използвате функцията за размразяване и веднага да готвите храната след размразяването.

Стайна температура: Може да се използва за малки количества храна, но не е препоръчително за дълго време, тъй като това увеличава риска от развитие на бактерии.

Топла вода: Не е препоръчително, тъй като може да доведе до неравномерно размразяване и загуба на хранителни вещества.

И тук идват примерите от нашия бит. Все четем статии от световни медии и гледаме да подражаваме на здравословните съвети, но сме си българи, живеем в България и си имаме характерни привички.

Прост пример: Ако имате роднини на село, които колят прасе веднъж годишно, например, замразяването е единственият начин да запазите голямото количество месо. За да се уверите, че месото ще запази качествата си, важно е да го разделите на порции, да го опаковате добре в подходящи опаковки и да запишете датата на замразяване.

Нека не забравяме липсата на време и тичането от офиса до училище, детската градина или просто до дома.

Домакините, които нямат време за ежедневно пазаруване, могат да се възползват от замразените храни, за да приготвят бързи и здравословни ястия. Замразените зеленчуци и плодове са перфектни за бързи смутита, супи и ястия, а замразеното месо може да бъде основа за много рецепти, приготвени за кратко време.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Gubyat-li-polezni-svoistva-zamrazenite-hrani-2291086
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.