Откриха завода за бронирани автомобили в Бургас
Световният производител International Armored Group откри първия си български завод за бронирани автомобили по стандартите на НАТО в Бургас днес. Собственикът и основател на компанията д-р Антон Стефов даде символичен старт на предприятието по време на официална церемония в присъствието на президента на Република България Румен Радев, официални гости от местната и държавната администрация, висши военни офицери, кадри от академичните среди и партньорски фирми от отбранителния сектор от целия свят. 

Д-р Стефов начерта приоритетите на IAG в България и заяви намерението си да помогне българското военно инженерство да получи признание на световната сцена.

"Гордея се, че за първи път в България ще се произвежда техника по най-високите стандарти на НАТО. Нашите бронирани автомобили са сертифицирано по най-високите стандарти на STANAG 1, 2, 3, 4. Всички нови разработки, които произвеждаме в заводите ни в чужбина, ще се реализират и тук, в Бургас. Сега имаме уникална възможност да обучим български специалисти, да изградим експертиза и ноу-хау, които да останат в страната. Решен съм да си партнираме и с български фирми за производството на голяма част от компонентите, заяви д-р Антон Стефов по време на официалната церемония за откриване на най-новия му завод в България. 

Президентът на България пожела успех на компанията с приветствие. "Съвременните конфликти и влошаващата се среда на сигурност показват необходимостта страната ни да разполага със собствени национални мощности за производство на собствени отбранителни продукти, които да  гарантират надеждност в поддръжката и непрекъсната адаптация към нуждите на отбраната“, каза Радев. 

Гостите имаха възможност да се запознаят отблизо с част от бронираните автомобили на IAG. Собственикът на компанията представи високотехнологичните отбранителни машини: бойната машина на пехотата РИЛА 8х8, тактическите превозни средства РИЛА Xtreme и  Guardian Xtreme, лекия патрулен автомобил, бронирания Форд пикап, Тойота със заглушители, както и автомобил робот с електрически двигател. Д-р Стефов заяви, че вижда бъдещето в бранша в роботизацията и изкуствения интелект и представи демонстрация на най-новото попълнение в портфолиото на компанията - високотехнологични дронове за спасителни, разузнавателни и аварийни отряди в съдружие с български партньор. Гостите станаха свидетели на демонстрация с гасене на пожар с дрон. 

Производствената база беше завършена година по-рано от планирания срок. Тя е разположена на площ от 150 000 кв.м. в промишлената зона на Бургас. През 2023 г. IAG беше сертифицирана като инвеститор клас А, а държавата и общинската администрация на Бургас се ангажираха с изграждането на техническа и довеждаща инфраструктура.  

IAG е един от най-технологично напредналите производители на напълно защитени бронирани автомобили в света, с над 1000 служители на пет континента.  

Към момента заводи на IAG има в България, САЩ, Обединените арабски емирства и Турция. IAG осигурява бронирани превозни средства за организации на държавно ниво, включително ООН, НАТО, Бундесвер и др. IAG беше избрана и от Space X със своя брониран автомобил Sentinel ARV за ескорт на астронавтите до стартовите площадки.  

Автомобили и линейки на IAG се ползват за умиротворителни мисии, за персонална защита, за банково дело, за нефтената индустрия в различни точки на света. Над  140 модела на IAG покриват сегменти като тактически превозни средства, бронетранспортьори, автомобили за контрол на безредиците, за превозване на ценности, линейки, бронирани джипове и луксозни седани. Технологията на IAG Smartarmor™ осигурява доказана защита при широк спектър от балистични и взривни атаки. От 2021 година, IAG провежда и в България изпитания за сертифициране на бронирани автомобили по стандартите на НАТО – STANAG 4569, след като получи съгласие от международната лаборатория TNO в Нидерландия за съвместно извършване на някои от тестовете тук. Те се провеждат на "Централен артилерийски полигон – МО“, в близост до с. Змеево.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Otkriha-zavoda-za-bronirani-avtomobili-v-Burgas-2282599
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.