Не достигат 250 000 работници, вкарваме от Непал и Бангладеш?
©
Над 60% от хората на възраст между 60 и 64 г. у нас продължават да работят. С увеличената пенсионна възраст в България нивото на ангажираност на хората над 60 години на трудовия пазар е по-високо от средното за Европейския съюз. 

"Днешните хора над 50 г. са различни. Те пътуват, ходят на йога, на танци. Пенсиите продължават да не стигат. Законодателството трябва да дава възможност за по-гъвкави формати. Българските компании тепърва навлизат в тази тема. Трябва да се види кои позиции биха били подходящи. Пазарът на труда ще изглежда много по-различно", коментира Георги Първанов от Конфедерацията по заетостта в предаването "България сутрин".

Той подчерта, че трябва да се обърне внимание на медицинските аспекти, като например как менопаузата влияе на работата върху дамите.

Има недостиг на работна ръка

"Периодът преди и след пенсиониране е нов етап в живота", каза Първанов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му не достигат милиони служители по целия свят, а в България - около 250 000. Според него едно от най-трудните предизвикателства за по-възрастните хора е, че ги интервюират по-млади от тях, както и че ръководителите им също са по-млади.

На въпрос до колко България е привлекателна за чужденци, след като е последна в ЕС по нива на доходи, Първанов отговори, че всеки ден получаваме предложения от Непал и Бангладеш - интересът и натискът към нас от трети страни е голям.

Той не мисли, че навлизането на работници от трети страни и оставането на по-възрастните хора на пазара на труда е негативна тенденция.

"Бизнесът видя, че инвестицията за това да привлечеш кадри и да ги задържиш, е огромна. Последните два-три месеца има лек ръст на безработицата. София е привлякла 12 000 българи от чужбина. Виждаме много повече оставащи българи, отколкото заминаващи. От Англия разочарованието е много голямо. Оттам идва най-голямата вълна, след това са Холандия и Германия", отбеляза Първанов.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Ne-dostigat-250-000-rabotnici-vkarvame-ot-Nepal-i-Bangladesh-2282496
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.