Стартира процедурата на областно ниво за попълване на Националната система "Живи човешки съкровища – България"
© Burgas24.bg
Министерството на културата обявява процедура за попълване на Националната система "Живи човешки съкровища-България", с която се цели опазването на нематериалното културно наследство, съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно културно, историческо и художествено значение за България и тяхното предаване на следващите поколения.

Право на номинации имат народните читалища, общински, регионални и държавни музеи и юридически лица с нестопанска цел с предмет на дейност в областта на нематериалното културно наследство. Целта на номинациите на областно ниво е да се представи културното многообразие на Бургаска област. Една институция има право да предлага само една кандидатура на сесия. Не се допуска вече вписана селекция в националния регистър да участва отново.

Процедурата за попълване на Националната система "Живи човешки съкровища - България" се извършва на два етапа: областен и национален. За разглеждането и оценяването на кандидатурите на областно ниво със заповед на областен управител ще бъде създадена експертна комисия, която ще включва експерт от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, представител на регионалния исторически музей, представител на РЕКИЦ Читалища, краевед и/или други специалисти, работещи в сферата на нематериалното културно наследство. Излъчената от областната комисия кандидатура ще бъде разгледана от национална комисия и ако номинацията на областно ниво отговоря на критериите за Живи човешки съкровища на България, ще бъде вписана в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Три са номинациите до сега от област Бургас, които са със статут "Живи човешки съкровища-България“ и са вписани в Националния регистър. През 2008 г. в сферата "Традиционни обреди и празници" спечелилият проект е "Нестинарството – българска магия с огнена жарава" за с. Българи, община Царево с ръководител Михаил Михайлов. През 2016 г. в същата категория печели "Еркечкото лазаруване: живата традиция", проект на НЧ "Просвета – 1906", с. Козичино, община Поморие. Отново през 2016 г. в сферата на "Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци“ печели кандидатурата за "Плетене на рибарски такъми – таляни, мрежи и винтери: хилядолетен занаят от Бургаския залив", излъчена от Регионален исторически музей-Бургас, а името на Сталин Илиев завинаги ще остане в националния регистър за Живи човешки съкровища-България.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Startira-procedurata-na-oblastno-nivo-za-populvane-na-Nacionalnata-sistema-Zhivi-choveshki-sukrovishta-Bulgariya-2282152
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.