Изготвен е колективен трудов договор с по-добри условия на труд сред всички работещи в пивоварния бранш
Автор: Петър Дучев 13:16 / 30.09.2024Коментари ()1062
©
Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов подписа заповед за разпростирането на браншовия колективен трудов договор за работещите в пивоварния бранш сред всички предприятия в отрасъла. Заповедта е издадена по искане на Съюза на пивоварите в България, Синдиката на производителите на бира, храни и напитки към КНСБ и Федерация "Хранителна и питейна промишленост“ към КТ "Подкрепа“, които са и страните по договора.

Колективният трудов договор ще е в сила до 1 април 2026 г. Договорените в него по-добри условия на труд и заплащане ще важат за работещите във всички предприятия в икономическите дейности "Производство на пиво“ и "Производство на малц“. Разпоредбите му гарантират по-добри възможности за устойчива трудова заетост и кариерно развитие, обучение и професионална квалификация. Уреден е и начинът на взаимодействие между страните по договора за подобряване на производителността на труда и прилагането на политики и практики за устойчиво екологично, социално и корпоративно управление.

Браншовият колективен трудов договор регламентира по-високи размери на платения годишен отпуск, по-големи размери на някои допълнителни възнаграждения, както и изисквания за създаването на по-здравословни и безопасни условия на труд. Клаузите му гарантират, че минималната заплата за работещите с постоянен трудов договор в големите предприятия ще е най-малко 1100 лв. през 2024 г. и не по-малко от 1200 лв. през 2025 г. За работещите в малки, средни и микропредприятия най-ниското възнаграждение ще е равно на минималната заплата за страната за съответната година.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Izgotven-e-kolektiven-trudov-dogovor-s-po-dobri-usloviya-na-trud-sred-vsichki-raboteshti-v-pivovarniya-bransh-2281058
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.