Операция на ГДБОП: Петима са арестувани
©
Специализирана полицейска операция на ГДБОП пресече дейността на организирана престъпна група, търгувала с луксозни автомобили, съобщиха от МВР. Групата е използвала сложна схема за избягване плащането на данъчни задължения в особено големи размери при търговия с употребявани и нови автомобили във високия ценови клас. Спецакцията е проведена под ръководството и надзора на Софийската градска прокуратура на 18 септември на територията на България и в чужбина.

Според първоначалните данни от разследването схемата е действала от 2020 година. Установената щета за републиканския бюджет от извършваната престъпна дейност до настоящия момент е в размер на около 8 000 000 лева. Продажбите са надминавали оборот от 50 милиона лева.

Данъците са спестявани чрез две търговски дружества със сходни имена, регистрирани на територията на България и Германия от едно и също лице, член на престъпната група. Автомобилите са били прехвърляни и препродавани чрез няколко дружества посредници от типа "липсващ търговец", контролирани от престъпната група. По този начин не само не е внасян данък добавена стойност (ДДС) от продажбата на автомобили в страната в размер на 20%, но и българското дружество се е възползвало от възможността да получи неследващ се данъчен кредит – приспадане на ДДС. Така за сметка на бюджета е постигана по-ниска цена на предлаганите автомобили.

При извършените действия по разследването са претърсени 10 адреса - осем в София и два в Кюстендил. Иззети са множество веществени доказателства със значение по делото - документи, компютърни и информационни системи, електронни носители, данни от ползвано в интернет облачно пространство, свързани с дейността на дружества "липсващи търговци" и реални дружества, имащи отношение към разследваната дейност. За срок до 24 часа са задържани петима души – на 54 г., 49 г., 52 г., 52 г. 46 г. Разпитани са 12 човека. Предстои извършването на експертизи. Работата по разследването продължава.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Operaciya-na-GDBOP-Petima-sa-arestuvani-2275686
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.