Общинският съвет одобри единодушно трасето за обхода на ж.к. "Меден рудник"
©
Общинските съветници подкрепиха докладната записка на кмета Димитър Николов за определяне на трасето за южен обход на ж.к. "Меден рудник“. Решението е свързано с реализация на пътна инфраструктура от първостепенната улична мрежа на Бургас, която ще доведе до облекчаване на пътния поток, безконфликтно транспортно обслужване на прилежащите жилищни зони, както и бързо и безпрепятствено извеждане на трафика от града.

Предвижда се изграждане на пътна връзка на ж.к. "Меден Рудник“ до републикански път І-9 "ГКПП Дуранкулак – Бургас – ГКПП Малко Търново“ с четири ленти за движение, кръгово кръстовище при обвръзката му с уличната регулация на жилищния комплекс и пътен възел на две нива, тип "тромпет“, при връзката с път І-9. Дължината на пътната връзка е 2400 м, а габаритите на пътя 20 м.

"Меден рудник“ е най-големият жилищен комплекс на територията на Бургас с население от над 60 000 жители - предимно младо и работоспособно население. Голяма част от жителите на комплекса работят в централната градска част на града, в пристанищните терминали, летището, в големите търговски центрове и обслужващи зони, в индустриалните зони и по Черноморието. Всички зони за труд са на отстояние от комплекса и изискват придвижване с транспорт. Трудовата заетост предполага голям поток от трудови пътувания от и към комплекса.

С нарастването на населението на комплекса в резултат на усвояване на нови жилищни територии, както и разширяването на производствените зони и изградените нови мощности в тях в последните 25 години се увеличава значително интензивността на движението на територията на комплекса, а това води и до значително увеличаване на броя на моторните превозни средства на домакинство.

Създаването на добри условия за връзка и транспортна обезпеченост на територията е едно от съществените условия за развитие на бизнеса и подобряване на средата за труд и обитаване.

Решаването на проблемите, свързани с трафика, с намаляване на предпоставките за възникване на ПТП, създаването на пълноценна и устойчива градска среда, осигуряване на адекватни условия за обитаване и труд и безопасна инфраструктура са основни приоритети в политиката на Община Бургас.

Към момента комплексът е свързан с пътища от републиканската пътна мрежа и улици от първостепенната мрежа на Бургас главно през една точка: Бургас – Средец-Созопол, който е пресечна точка на републикански пътища - път I-9 и II-79.

Трасето на новата пътна връзка е съгласувано с РИОСВ-Бургас, Агенция пътна инфраструктура, дирекция "Инфраструктурата на отбраната“ към Министерство на отбраната, ВиК ЕАД и с Електроразпределение Юг.

Проблемите с трафика и адекватното транспортно обслужване са от значителен обществен интерес, поради което се допуска предварително изпълнение на решението.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Obshtinskiyat-suvet-odobri-edinodushno-traseto-za-obhoda-na-zhk-Meden-rudnik-2275181
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.