Докога е безопасно да се влиза в морето?
©
Архив
Въпреки понижението на температурите  - времето на българското Черноморие все още е подходящо за плаж. Какви рискове крие обаче морето в края на септември и докога има спасители по плажовете?

По закон концесионерите започват да освобождават поетапно спасители от охраняемите плажове от 1 септември. В момента на плаж Крайморие работят двама спасители, при необходимост – трима.

"Морската вода е около 23 градуса, което е съвсем нормално за къпане. Дотук добре, по-скоро трябва да внимаваме със способностите си докъде можем да плуваме и как трябва да плуваме защото вече има мъртво течение, което образува дънни ями, така че трябва да се мисли и за тези неща“, казва старши спасител Васил Алексиев.

Мария е спасител на плаж Крайморие. След 30 септември обаче у нас плажовете вече няма да пази хората на плажа.

"Основните правила са да преценяват най-вече собствените си възможности – дали могат да плуват, да наблюдават добре морето, до 30 септември да спазват флаговата сигнализация, както и да спазват съветите на спасители, които като обходна двойка действат на плажа“, съветва плажуващите тя.

Николай Димитров е концесионер на плажа. Очакванията са през октомври да има и високи температури и хубави дни за плажуване.

"Ние по договор трябва да осигуряваме водно спасителна дейност и медицинско обслужване по плажовете до 30 септември. Аз самият съм бургазлия и съм израстнал край морето. Хората, които излизат да плажуват в тези дни – късен септември и началото на октомври, обикновено за хора като мен – израстнали на морето. Повечето хора знаят колко е опасно то по това време“, коментира той пред bTV.



Още по темата: общо новини по темата: 994
25.09.2024 »
24.09.2024 »
24.09.2024 »
21.09.2024 »
21.09.2024 »
21.09.2024 »
предишна страница [ 1/166 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Dokoga-e-bezopasno-da-se-vliza-v-moreto-2275066
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.