Само едно от 10 тествани овчи сирена и кашкавали е приготвено единствено от овче мляко | ||||||
| ||||||
По този повод днес от сдружението организират кръгла маса, на която ще представи резултатите от съвместни проверки с контролните органи и ще коментира порочни практики на млекопреработватели, които подвеждат потребителите и застрашават тяхното здраве. Сдружение “За достъпна и качествена храна" неколкократно оповестява скандални резултати от проверки на млечни продукти, като последните от тях показаха, че само едно от 10 тествани овчи сирена и кашкавали е приготвено единствено от овче мляко, а в обявено като биволско сирене – няма и грам биволско мляко, но особена реакция от контролните институции не последва, съобщава БНР. Днес сдружението заедно с Националната асоциация на млекопреработвателите организира кръгла маса, на която да коментира ролята на неправителствените организации за ефективността на проверките за качествени и безопасни млечните продукти, да настоява за законодателни промени, които да повишат ефективността на контрола, и да коментира промените в нормативната уредба за БДС и защитеното наименование за произход, която води до промяна в детското и училищно хранене. За пореден път ще се настоява и за възможността - имената на системните нарушители в сектора да влизат в публичен регистър. За участие във форума са поканени Министерствата на земеделието, на икономиката, на здравеопазването и на образованието, както и представител на МВР и прокуратурата. |