Контрабандни цигари в камион с авточасти откриха митничари на Лесово
©
Голямо количество от 290 800 къса (14 540 кутии) контрабандни цигари в камион с авточасти откриха митническите служители на Митнически пункт Лесово.

Проверката е извършена в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, с участието на екипи от Агенция "Митници“, ГД "Гранична полиция“, ГД "Борба с организираната престъпност" и Национална агенция за приходите.

На 18.09.2024 г., около 23:00 часа, на МП Лесово пристига на входящо трасе в страната от Турция товарна композиция с румънска регистрация. Според представените документи от водача, румънски гражданин с инициали С.С., той е превозвал 36 колета с авточасти от Турция за Румъния през България. При проверка на товара със специализирана рентгенова апаратура, митническите служители селектират сред декларираната стока зони с подозрителна плътност. Извършена е физическа проверка, при която в част от колетите с авточасти са открити кашони и найлонови торби, съдържащи общо 290 800 къса (14 540 кутии) недекларирани цигари от различни търговски марки, всички с турски акцизен бандерол.

Контрабандните цигари на стойност около 100 000 лева са иззети. По случая е образувано досъдебно производство по описа на ТД Митница Бургас, което се провежда от разследващ митнически инспектор, под надзора на Окръжна прокуратура - Ямбол.

Само през първите 19 дни на месец септември митническите служители на МП Лесово са предотвратили 96 опита за контрабандно пренасяне на тютюневи изделия и са задържали 687 360 къса недекларирани цигари.

Задържаните контрабандни цигари на пункта от началото на годината са близо 4 млн. къса, като в повечето случаи акцизните тютюневи изделия са открити сред декларирани стоки в товарни автомобили, пътуващи от Турция през България за европейски държави, в които пазарната цена на цигарите е значително по-висока.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Kontrabandni-cigari-v-kamion-s-avtochasti-otkriha-mitnichari-na-Lesovo-2273772
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.