Проф. Чуков: За съжаление не съм оптимист
© Фокус
Събитията в Близкия изток са изключително динамични, много противоречиви и много кървави. Една от най-мощните терористични организации "Хизбула“ понесе парализиращ удар от джобно електронно устройство и това е нещо, което наистина разтърси целия регион. Това коментира арабистът проф. Владимир Чуков в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

По думите му цялата история с доставката на тези безжични устройства, която започва от Тайван, минава през Унгария, както и споменаването на България по линия на доставката, всичко това навява много неприятни мисли и буди тревога. "Нашата държава трябва много ясно да заяви, че България няма нищо общо с всичките тия минибомби и с този сблъсък между държавата Израел и между "Хизбула“.

Информацията около превръщането на тези електронни устройства в бомби е много разностранна. Собственикът на марката обясни фактическото състояние, но Унгария отрече пейджъри да са произведени в Унгария, като много хитро насочиха вниманието към българска фирма фантом. "Това е шпионска сага, която вече десетилетие протича между Израел и "Хизбула“. Мисля че всяка една от страните ще направи собствено разследване и трябва да се направи някакво заключение, което със сигурност трябва да бъде в полза на това, че българската държава няма отношение,“ посочи той.

Според Владимир Чуков цялата тази ситуация ще доведе до силна ескалация на напрежението в региона, тъй като лидерът на "Хизбула“ Хасан Насрала е заявил, че "те няма да се откажат и няма да направят крачка назад най-малко за тези, които са били убити. Той говори много, каза малко, но за съжаление това, което каза, наистина не е обнадеждаващо – че войната ще продължи. Аз лично считам, че "Хизбула“ няма желание да продължи на нивото тотална ескалация, защото Южен Ливан ще стане втора Газа,“ обясни той.

"Ситуацията е такава, че за съжаление два конфликта се преплитат един върху друг и наистина човешките нерви не издържат. Считам, че просто трябва да се намери някакво мерило, някакъв механизъм, който да сложи край на тази касапница. За съжаление не съм оптимист по отношение на това, което се случва в Близки изток. За съжаление не съм оптимист и от това, което се вижда в Украйна,“ подчерта арабистът проф. Владимир Чуков.



Още по темата: общо новини по темата: 47
21.09.2024 Явор Колев: Кибервойната може да доведе до огромни щети и загубата на човешки животи
20.09.2024 Адвокати разкриха как чужденец може да купи фирма у нас
20.09.2024 Белият дом призова американците да напуснат Ливан
20.09.2024 Собственикът на българската фирма, замесена във взривяващите се пейджъри, е в неизвестност
20.09.2024 Шефът на ДАНС: Името на България по никакъв начин не може да бъде замесено по случая с пейджърите
20.09.2024 ДАНС: В България не са внасяни, изнасяни или произвеждани комуникационни устройства, отговарящи на взривените в Ливан и Сирия
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Prof-Chukov-Za-suzhalenie-ne-sum-optimist-2271765
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.