Голям празник е! Красиви имена имат повод да почерпят!
Автор: ИА Фокус 08:37 / 17.09.2024Коментари ()520
©
На 17 септември Православната църква почита светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София.

Според народните традиции за празника се месят обредни хлябове, които се раздават заедно с плодове, характерни за сезона. Питките и плодовете се раздават за здраве, изобилие и късмет.

На този ден е хубаво всеки да прояви някакъв жест на милосърдие, гласи поверие. Ако направим добро на човек, изпаднал в беда, ще се радваме на късмет.

Друго народно поверие гласи, че на този ден гостенин не се връща, а се посреща с питка и плодове.

Легендата за празника

София била благочестива християнка. Нейното име значи "мъдрост“. Била вдовица и въпреки нелекия си живот, винаги вършела добрини. София родила три дъщери, които нарекла Вяра, Надежда и Любов и които възпитала в любов към Христовата вяра. Момичетата растели в добрина и мъдрост.

Обичали да четат, прекарвали дълги часове в молитви и вършели добрини. Дъщерите на София били не само мъдри, но и много красиви. Слухът за тях бързо се разпространил и достигнал до император Адриан. Владетел, който не изповядвал Христовата вяра и се молел на други богове. Той заповядал да повикат момичетата и майка им, за да се убеди в тяхната мъдрост и красота.

Когато разбрал, че те са силно вярващи и праведни, се опитал да им предложи много блага, за да се откажат от вярата си. Вяра, Надежда и Любов отказали да се подчинят на волята на Адриан. Владетелят ги подложил на жестоки мъчения, от които те излизали невредими. Накрая сестрите били посечени. Тяхната майка София прибрала телата им и ги погребала с всички почести.

Датата 17 септември е определена за празник на град София.

На 17 септември почитаме християнските добродетели, сред които са вярата, надеждата и любовта.

На 17 септември имен ден празнуват: София, Вяра, Верка, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любомира, Люба, Любомир.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Golyam-praznik-e-Krasivi-imena-imat-povod-da-pocherpyat-2265817
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.