Д-р Ивайло Димитров: "Парти дрогите" разрушават директно мозъчната тъкан
Автор: Екип Burgas24.bg 16:25 / 28.01.2011Коментари ()1933
"Парти дрогите" разрушават директно мозъчната тъкан, каза д-р Ивайло Димитров, директор на дирекция "Здравеопазване, превенции и спорт" в Община Бургас. По неговите думи наркотиците променят възприятието на младия човек към реалността, включително и към собствената личност. "Имаме няколко случая, в които имахме опити за самоубийство и аз знам за два самоубийствени опита, които за съжаление бяха фатални.

В няколко от случаите, с които аз работих миналото лято в началото си мислех, че това са начални форми на шизофрения, толкова много наподобяваха това заболяване и при контакт с колегите от Центъра за психично здраве всъщност се разбра, че става въпрос за употреба на наркотици. Това, което е най-стряскащо е, че младите хора нямат спомен, за това което се е случило по време на надрусването", посочи още специалистът. "Често контактувам с младите хора по форумите и виждам как хора, които са били под въздействие разказват за това, че самият наркотик е от три до пет пъти по-силен от сега известните амфетамини, които и без това са изключително опасни. Мисля си, че в момента се изправени пред една вълна, която ако не бъде овладяна ще струва живота на страшно много млади хора в Бургас и цялата страна", алармира д-р Димитров.

"Към "клубните дроги" по принцип спадат амфетамините от групата на екстази, новите наркотици от групата на бонсаите, има още няколко "котки" им казват, различни жаргонни наименувания, и изключително много е разпространението на марихуаната. В някои заведения, в които аз съм влизам усещам миризмата на марихуана, което означава, че или собствениците не са на място или там просто негласно се разрешава ползването на наркотични вещества", посочи още той. По неговите думи "парти дрогите" настъпват последните две-три години. "Те вкарват хората в едно състояние между небето и земята т.е. една част от тях никога не се връщат обратно. Оформят се налудности и тези хора всъщност отключват различни мании за преследване, отношение, величие, богатство или разорение и такива неща. Семействата си дават сметка, че оттук нататък децата им не са същите и че трябва да се справят с една абсолютно нова реалност за самите тях", посочи още докторът. "Много труден е проблемът с терапията, досега като че ли досега нямаме даже някакви сполучливи опити в тази посока, защото мозъчната тъкан веднъж увредена тя никога повече не се възстановява. За съжаление влияят изключително много върху афективността, възприятията на младия човек и го обърква в собствените му представи и контакта с външния свят", обясни специалистът.


Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/D-r-Ivailo-Dimitrov-Parti-drogite-razrushavat-direktno-mozuchnata-tukan-225571
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.