Зоопаркът в Айтос се радва на добра посещаемост и през зимните месеци
Автор: Екип Burgas24.bg 16:44 / 25.01.2011Коментари ()2143
Размножителният период е различен при различните видове животни. Това каза Росица Златева, управител на зоопарка в Айтос.

"При преживните животни, муфлоните, лапатарите, камерунски кози, например, при тях няма проблеми. Те са цели оформени стада. Женските раждат и малките свикват да живеят с възрастните като оформено стадо. Не е добре да изкарваме оттам животни, защото след това като ги вкараме отново при стадото трудно се сработват. Мъжките особено започват по-сериозна борба особено в размножителния период. При мечките и фазаните е различно.

Преди 3 години ни се родиха мечета - близнаци, които вече пораснаха и станаха големи колкото майка си. Но тя още ги кърми. В природата до 2-3 години мечката - майка се грижи за тях и после ги прогонва с цел да се размножават отново. Но засега живее с поколението си. В момента в зоопарка има 4 мечки, които са достатъчно", каза управителят.

По думите й едната мечка е собственост на зоопарк Кюстендил, която е мъжка и е заплодила айтоската. Златева добави с радост, че зоологическата градина има добра посещаемост. Особено силна е посещаемостта пролетта и есента. Децата до 7 години посещават безплатно зоопарка. Цената на билета за възрастни е 1 лев и засега няма да има увеличение. "Това го отдавам, че сме единствения зоопарк в Бургаска област. Дори през зимните месеци непрекъснато има хора в зоопарка" каза още Златева.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Zooparkut-v-Aitos-se-radva-na-dobra-poseshtaemost-i-prez-zimnite-meseci-224731
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.