Консумирайки люто, получаваме допаминов удар
Автор: Екип Burgas24.bg 09:17 / 26.08.2024Коментари ()1226
©
Има два типа хора на света - единните обичат да ядат люто, а другите - никак. Оказва се, че първите може би го правят предимно по навик и заради усещането, което им доставят пикантните храни. А то си е буквално пристрастяващо.

Според д-р Стюарт Фаримънд, лютите храни ни действат един вид като наркотик. Първоначално ги свързваме с парещата болка, която ни причиняват лютивите съединения капсаициноиди. Но мозъкът ни бързо се научава, че тази болка не е съпроводена с някаква вреда на нас.

Затова и получаваме т.нар. допаминов удар - усещане, което се дължи на хормон, каращ ни да се чувстваме наистина добре. Усещане, което търсим отново и отново след това.

"Това е този вид тръпка, която изпитваш, същата, която изпитваш, докато се движиш с влакче в увеселителен парк, след като шефът ти кaже, че си свършил страхотна работа. Това е усещане за приповдигане", обяснява д-р Фаримънд, пише lifestyle.bg.

Той е на мнение, че поносимостта към пикантните храни е свързана както от части с генетиката, така и в друга степен до това колко от тях сме консумирали. Един вид, колкото повече ядем, толкова повече свикваме с тях и си ги търсим. А и не едно и две изследвания доказват, че ако една жена яде люто, докато е бременна, това увеличава значително шанса и детето й да харесва подобен тип храни, когато порасне, обяснява Daily Mail.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Konsumiraiki-lyuto-poluchavame-dopaminov-udar-2239750
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.