Откритият случай на ШАП няма да е единствен
Автор: Екип Burgas24.bg 17:48 / 06.01.2011Коментари ()702
© Impact Press Group
Откритият в района на странджанското село Кости случай на шап вероятно няма да е единственият, прогнозира директорът на Държавното горско стопанство в селото инж.
Венелин Радков. Това предаде репортер на Burgas24.bg.

"След като има един установен случай струва ми се че ще има и други тъй като Турция е съвсем наблизо и там има доста такива огнища на шап. Има и други прасета", уточни
Радков.

Според него свободното преминаващите диви прасета от турска територия, където към момента има над 100 огнища на болестта става безпрепятствено и няма как да бъде
ограничено. Граничната ограда, която е поставена през 1964 година е накъсани през нея свободно преминават животни, каза още директорът на лесничейството и увери, че възстановяването й няма да попречи на дивеча.

Хората в село Кости са изненадани и в същото време притеснени, защото в региона шап не помнят от 1939 година.Кметът Илия Язов споделя, че в селото живеят 270 души, отглеждат се 200 крави, 150 овце и още толкова кози.Овчари, които отглеждат животни от дълги години не познават симптомите на шапа и затова са притеснени. Язов уточни, че в селото няма паника на този етап и чакат да им бъдат дадени конкретни мерки, които да изпълняват.

Една от мерките,които се предприемат при разпространение на шап по домашните животни е те да бъдат унищожени. Хората обаче не са съгласни на това.


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Otkritiyat-sluchai-na-ShAP-nyama-da-e-edinstven-219731
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.