Цветната диета: Как да я спазваме и как отслабваме? | ||||||
| ||||||
Повечето диети изискват да ядете по-малко и да страдате повече, като крайната цел е бърза и неустойчива загуба на тегло. Не и диетата на дъгата! Вместо да изключвате хранителни групи, тази положителна за здравето диета иска да добавите повече цветове към избора си на храна. "Яжте дъгата“ е мантрата и всичко, което трябва да направите, е да добавите повече цветни растителни храни към храната си. Цветните храни, които обикновено са плодове и зеленчуци, съдържат много витамини и антиоксиданти, от които се нуждаем. Наред с поддържането на добро здраве, хранителните вещества в зеленчуците и плодовете работят заедно за предпазване от рак, сърдечни заболявания, загуба на зрението, хипертония и други заболявания. Увеличаването на плодовете и зеленчуците в диетата ви е чудесна стъпка към подобряване на здравето ви. Така че вместо да забранявате въглехидратите, глутена, мазнините или месото, просто трябва да включите някои плодове и зеленчуци в седмичната си диета. Червени плодове и зеленчуци Червените плодове и зеленчуци защитават функциите на сърцето ни. Червеният цвят в повечето плодове и зеленчуци съдържа антиоксиданти, които намаляват риска от развитие на атеросклероза, хипертония и висок холестерол. Те също така понижават риска от развитие на различни видове рак, включително рак на простатата, и предпазват от сърдечни заболявания и подобряват мозъчната функция. Червени зеленчуци: домати, репички, червено зеле, цвекло Червени плодове: червено грозде, ягоди, диня, череши, малини, нар, боровинки, червени ябълки Оранжеви и жълти плодове и зеленчуци Оранжевите и жълтите плодове и зеленчуци са пълни с хранителни вещества, за които е известно, че предпазват нервната система, укрепват здравето на очите и предотвратяват сърдечни заболявания. Освен това те играят важна роля за поддържане на здравето на кожата, укрепване на имунната система и подпомагане изграждането на здрави кости. Оранжеви и жълти зеленчуци: моркови, тиква, сладка царевица, сладки картофи, жълта чушка, жълти домати Оранжеви и жълти плодове: жълти ябълки, кайсии, портокали, грейпфрут, праскови, манго, папая, круши, ананас Зелени плодове и зеленчуци Зелените плодове и зеленчуци защитават здравето на очите, като намаляват риска от развитие на свързана с възрастта макулна дегенерация. Зелените листни зеленчуци съдържат и фолиева киселина, която е много важна за бременните жени, тъй като намалява риска бебето им да развие вроден дефект. Основните хранителни вещества, които се съдържат в зелените зеленчуци и плодове, ви предпазват от рак и високи нива на лошия холестерол, регулират храносмилането и подобряват функционирането на имунната система. Зелени зеленчуци: броколи, спанак, зеле, маруля, брюкселско зеле, зелен фасул, краставици, тиквички, грах, зелен пипер Зелени плодове: зелени ябълки, киви, зелено грозде, лайм, авокадо Сини и лилави плодове и зеленчуци Сините и лилавите плодове и зеленчуци помагат за предотвратяване на сърдечни заболявания, инсулт и рак. Сините и лилавите плодове и зеленчуци са много важни за паметта ви и насърчават здравословното стареене. Тази храна също така предпазва здравето на пикочните пътища и регулира здравословното храносмилане. Сини и лилави зеленчуци: патладжан, лилаво зеле, лилави картофи, червен лук, лилави моркови Сини и лилави плодове: къпини, боровинки, лилаво грозде, сливи, стафиди, смокини Бели плодове и зеленчуци Белите плодове и зеленчуци съдържат хранителни вещества, за които е известно, че понижават нивото на лошия холестерол в организма, както и че намаляват високото кръвно налягане. Те също така имат чудесен ефект върху имунната система на организма ви. Хранителните вещества, съдържащи се в белите плодове и зеленчуци, намаляват до минимум риска от рак на дебелото черво, простатата и гърдата. Бели зеленчуци: картофи, лук, гъби, карфиол, ряпа Бели плодове: банани, бели нектарини, бели праскови, круши Ето и съветите на Edna.bg:Закуска: - омлет със спанак, гъби и оранжеви чушки - смути с манго, банан и драконови плодове - купичка гръцко кисело мляко с боровинки, киви и ягоди - сандвич с яйца, домати, зеленолистни зеленчуци и авокадо Обяд: - салата със зелено зеле, маруля, ябълка, настъргани моркови, червена чушка, краставици и чери домати, съчетана с източник на протеини (напр. боб, нахут, пиле на скара, сьомга) - домашна доматена супа с лук, чесън, нарязани моркови, бели картофи или пащърнак и зеле - спирализирана салата от цвекло - спагети от тиквички Междинни хранения: - ябълка с фъстъчено масло - резени червена чушка с хумус - грозде и сирене - зелено смути или сок - плодова салата с оранжеви и жълти плодове Вечеря: - пиле с печени сладки картофи, брюкселско зеле и чесън - салата от козе сирене с мариновано цвекло, рукола, авокадо и пекани - спагети с доматен сос, гъби и тиквички - гръцка салата - стир фрай с лук, чесън, гъби, лилави броколи, червено и бяло зеле, със смесен бял боб и боб кедър |