Кметовете ще контролират концесиите
Автор: Екип Burgas24.bg 10:00 / 08.12.2010Коментари ()708
© Burgas24.bg
Кметовете ще контролират как канцесионерите извършват дейностите по търсене и проучване на подземни богатства. Това приеха депутатите на второ четене на промени в Закона за подземните богатства, вчера. С тази промяна кметовете придобиват контролни функции за спазването на концесионните договори по подземните богатства.

Промените на закона целят още Министерството на икономиката, енергетиката и туризма да стане единният орган за управление на подземните богатства. Сега администрирането на процесите при подземните богатства се извършва от няколко отраслови ведомства и Министерство на околната среда и водите.

Разрешението за търсенето на подземни богатства или концесията за добива им ще се открива след съгласуване с компетентните министри, които отговарят за

защитените територии, за културни ценности и за националната сигурност, приеха още депутатите. Разрешението или концесията трябва да бъдат съгласувани и с кметовете, в чиито общини попадат териториите за проучване или концесията. Кметовете ще трябва да удостоверяват дали в заявената площ се добиват строителни или скалнооблицовъчни материали.

За да се открие концесията или да се разреши търсенето на подземни богатства, кметовете трябва да удостоверят още дали териториите попадат в урбанизирани зони. Освен с актове на длъжностни лица на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и оправомощени от кмета служители на общинската администрация ще могат да установяват нарушения при търсенето и проучването на подземни богатства.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Kmetovete-shte-kontrolirat-koncesiite-213064
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.