Учените откриха нова рецепта, която прави шоколада много по-здравословен
Автор: ИА Фокус 17:32 / 22.05.2024Коментари ()1381
©
Учените може би откриха начин как да направим яденето на шоколад много по-здравословно. 

Както знаем шоколадът се прави от какаовите зърна, като се извлича какаовото масло, а голяма част от самия плод не се използват. 

Учени от Института в Цюрих решават да проверят дали могат да се използва по-голяма част от самия плод, като целта им е била да направят крайния продукт, шоколада, много по-здравословен. За целта учените решават да работят с швейцарската компания за производство на шоколад "Фелчин", за да изработят нова и подобрена рецепта, пише Newsweek. 

Целта е била да се използва по-голяма част от сърцевината на плода, тъй като тя добавяла повече фибри към крайния продукт и намалявала количеството наситени мазнини.

Учените казват още, че с новата рецепта ще нивата на кръвна захар няма да скачат рязко, както обикновено се случва и ще регулира дейността на черния дроб. Всичко това потенциално би могло да намали рисковете от сърдечно-съдови заболявания. 

За да разработят нова рецепта, изследователите се опитаха да обработят какаовите зърна с пулпата на плода, за да създадат вещество, подобно на гел. Те открили, че то е  много сладко, което означава, че може да замени обичайната пудра захар, която обикновено се използва в шоколада.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Uchenite-otkriha-nova-recepta-koyato-pravi-shokolada-mnogo-po-zdravosloven-2124330
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.