Не посягайте към тези храни и коремът ви вече няма да се подува | ||||||
| ||||||
Подуването на корема е и често свързано и със заболявания като гастроезофагеален рефлукс, синдром на раздразнените черва, рак на яйчниците, както и глутенова и лактозна непоносимост. Съществуват и определени храни, които биха предизвикали подуване, както и такива, които предотвратяват този проблем, събра ги puls.bg. Храни, предизвикващи подуване на корема: – Зеленчуци като броколи и зеле, които съдържат рафиноза - захар, която при храносмилането произвежда газ в стомаха. – Варива като леща, соя и грах, които въпреки, че са богати на протеин, също така съдържат захар и фибри, които трудно се усвояват от организма и това води до подуване на корема. – Млечните продукти също водят до подуване при хората, които са с лактозна непоносимост. – Плодове и зеленчуци, като кайсии, череши, ябълки, праскови, диня, артишок, цвекло и лук, които съдържат въглехидрати, трудни за усвояване от тънкото черво. – Храна с голямо количество сол, предизвиква задържането на вода и подува стомаха. – Храните, богати на глутен, като пшеница, ечемик и ръж, също предизвикват подуване на стомаха при хора с цьолиакия или чувствителност към глутена. Храни, които облекчават подуването: – Краставицата съдържа кверцетин - флавоноиден антиоксидант, който помага за намаляване на подуването. – Аспержите са суперхрана против подуване на корема – половин чаша съдържа около 63 грама вода, която може да хидратира организма и помогне за уринирането със което се изхвърля излишната вода, облекчавайки дискомфорта и подуване. Също така съдържат пребиотици, които подпомагат растежа на "добрите“ бактерии. Това помага да се поддържа здравословен баланс в храносмилателната система, за да се предотврати или намали образуването на газове. – Оризът е единствената храна, богата на нишесте, която не предизвиква подуване в стомаха, за разлика от картофите и царевицата. – Бананите, стафидите, сушените кайсии (за разлика от пресните са много по-богати на минерали и лесно усвояеми захари, което ги прави подходящи в случая, за разлика от суровите), спанакът и портокалите са храни богати калий, той предотвратява задържането на вода и регулира нивата на солта в тялото, намалявайки подуването. – Екзотичните плодове, като ананас и папая, са храни богати на ензими, които спомагат разграждането на протеините в храносмилателната система, което прави храносмилането по-лесно. Те също така хидратират организма, поради голямото количество вода в състава им. – Джинджифилът съдържа храносмилателния ензим зингибаин, който помага на храносмилателната система да разгражда протеините. Съединението потенциално помага на храната да се смила по-ефективно, намалявайки подуването, газовете или запека. – Авокадото е много питателно и съдържа добро количество фолиева киселина и витамини Ц и K. То също е богато на калий, важен минерал, участващ в регулирането на баланса на течностите и нивата на натрий, за да се предотврати задържането на вода. Високото съдържание на фибри в авокадото помага за редовното изхождане и предотвратяват запека и подуването на корема. |