Люспите от чесън са полезен природен лек от който всеки може да се възползва | ||||||
| ||||||
Защо люспите чесън са толкова полезни? Най-важното нещо, което съдържат люспите от чесън е биофлавоноидът наречен кверцетин. По отношение съдържанието на кверцетин, обелките от пресен чесън са сред първите пет. В отварата от чеснови люспи се съдържа и пектин. Той пък помага за понижаване на нивото на лошия холестерол в кръвта, както и за премахването на радиоактивни вещества и соли на тежки метали в тялото. Люспите могат да предпазят тялото от рак, както вече казахме - понижават холестерола в кръвта, повишават имунитета, подобряват състоянието на кожата, укрепват сърцето и бъбреците. Бихте могли да г използвате и при алергии. Известен е и противогъбичният ефект на водния екстракт от обвивката на чесън. Бременни жени, кърмачки, както и деца под 12-годишна възраст не е препоръчително да пият отвари и тинктури от чесън. Същото важи и за хора, които страдат от диабет и хипотония. Трябва да внимавате и да се консултирате с лекар, ако имате гастрит, колит, язва на стомаха и други заболявания на храносмилателната система. Преди да приготвяте чай или отвара от чеснови люспи, винаги трябва да се посъветвате с лекар и да сте наясно със здравословното си състояние. Важно е да се знае, че напитките, приготвени от чеснови люспи, преди да се консумират, задължително трябва да се охладят до стайна температура. Чай от чеснови люспи Първият вариант е да си направите чай от чесновите люспи. Първо трябва водата да кипне, след което да изключете котлона. След пет минути може да залеете люспите с водата и да ги оставите да престоят 6 часа. През деня се пият по 4 чаши от тази напитка. Отвара от чеснови люспи Може да приготвите и отвара от чеснови люспи. В 1 литър вода се поставят три супени лъжици люспи и се варят 15 минути. След това, както вече казахме, трябва да я оставите да изстине и се прецежда. Приема се по 1 ч.л. в продължение на 1 месец по 3 пъти на ден. При диария Може да счукате много наситно сухи люспи от чесън. В топла вода разтваряте 1 ч.л. прах от люспи. |