Манна от Чудотвореца в три морски църкви
Автор: Екип Burgas24.bg 19:09 / 26.11.2010Коментари ()1215
Частичка от мощите на св. Николай ще засияе навръх неговия празник в три черкви край морето. Стъкленици с манна от светеца са получени вече в Министерския съвет, съобщи министърът на българите в чужбина Божидар Димитров. На мощехранителниците е изографисан ликът на покровителя на моряците. Стъклениците са запечатани с червен восък и обрамчени със златен шнур. На тях е изписано "Исус побеждава".

Манната цери болести и прави чудеса, затова и светецът е наречен Чудотворец, разказа Димитров. Мощите са ни дарени по молба на премиера Бойко Борисов. Той занесе частица от Светия кръст в Рим по време на посещението си в Италия за 14 май. Пак тогава помоли и за манната на св. Николай. Гробът на светеца се намира в италианския град Бари. Борисов поиска частица от мощите, впечатлен от случката с моряка от потъналия кораб "Ванеса".

Единственият спасен тогава беше бургазлията Николай Димиров. Той бе плувал часове наред в ледената вода с иконата на свети Николай в себе си. Към трите стъкленици от Италия пристигнаха и три бутилки с елей от вечно светещото кандило при гроба на светеца. В него също има по капка от манната.

Мощите ще отидат в църквите в Бургас, Черноморец и Созопол. Всички те носят името на Чудотвореца. Тъй като храмът в бургаския квартал "Меден рудник" все още се строи, премиерът ще занесе манната в друга черква - "Свети Кирил и Методий

Източник: в. "Стандарт"



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Manna-ot-Chudotvoreca-v-tri-morski-curkvi-210128
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.