Конкурс за най-добра стара рибна рецепта обявява ресторант "Приморец". Победителите ще бъдат излъчени на 6 декември - Никулден. Традицията повелява на трапезата за празника на Николай Чудотворец да има шаран, защото с тази риба светецът е запушил пробойната в лодката и спасил рибарите. Ресторант "Приморец" обаче не поставя такова условие - в конкурса могат да участват рецепти за ястия от всякакъв вид риба, приготвяни в миналото край бургаския бряг. В надпреварата може да премери сили всеки, успял да съхрани до наши дни "рецептата на баба" или пък на "стария рибар", но запазена в най-автентичния й вид. Организаторите искат да съберат и съхранят повече от кулинарните традиции на региона, затова не поставят почти никакви ограничения - всеки може да участва с неограничен брой рецепти от всякакъв тип - предястия, супи и чорби, салати, основни ястия, мезета и дори десерти, стига на някого в миналото да му е хрумнало да ги направи от риба. Идеята е да оживят забравените бургаски рибни гозби, които или вече са изчезнали от кухнята ни или са се претопили в "кулинарната глобализация". А според професионалистите от ресторант "Приморец" много от тях могат да бъдат подходящи и за модерния вкус. С първия конкурс за древни рибни рецепти Гранд хотел "Приморец" поставя началото на многогодишна традиция, която да възстанови местната кулинарна памет. След набирането на достатъчен брой автентични рецепти ще бъде издаден и първият готварски албум на рибните рецепти от Бургаски регион.
Събирането на старите рецепти през тази година стартира от 24 ноември /сряда/ и ще приключи на 1 ви декември /сряда/. Рецептите могат да бъдат лично донесени в ресторант "Приморец", изпратени на адрес: гр. Бургас 8000, ул. Александър Батенберг" № 2, или на е-mail: irina.dimarova@hotelprimoretz.bg. Задължително е да бъдат посочени направлението - "Конкурс за рибни рецепти", имената, адресът и телефонът на участника. Предложенията ще бъдат оценявани от професионално жури в състав: главният готвач на ресторант ‘Салини" в Гранд Хотел Приморец, бургаският поет Пейо Пантелеев и представител на фирма "Атлантик Груп ЕООД" - една от най-големите фирми у нас за внос и износ на риба и рибни продукти. При оценяването ще се имат предвид различни аспекти - оригиналност, уникалност, етно-визия. Рецептите трябва да носят символите на местната кухня , да бъдат традиционни за региона, приготвените от тях ястия да имат добри вкусови качества. Предимство ще е, ако участниците могат да посочат от кого са ги научили.
Авторите на първите три рецепти, получили най-високи оценки, ще имат шанса да ги видят приготвени от професионални готвачи в ресторанта на петзвездния хотел "Приморец". Най-вкусният никулденски конкурс ще приключи на 6 декември с дегустация на ястия, приготвени по отличените рецепти. На дегустацията ще бъдат поканени авторите на рецептите, готвачи и журналисти. |