Невен Каравасилев: Ловци обстрелват вълците, където ги видят
Автор: Екип Burgas24.bg 17:24 / 16.11.2010Коментари ()1078
Ловци обстрелват вълците, където ги видят, само че вълкът е много умно животно и това рядко се случва, каза Невен Каравасилев, секретар на Ловно-рибарското дружество "Лебед" - Бургас. По неговите думи, причините за увеличаване на вълчата популация са няколко. Първата е, че са забранени от Закона, отровата и капаните за вълци, защото освен тях, жертва на тези капани стават и други животни. Другата причина е, че в Турция има забрана за обстрелване на вълка. Това води до увеличаване броя на вълците и те идват в България. Другият фактор е, че вълкът е изключително интелигентно животно и много трудно се обстрелва от ловците.

"Не случайно преди повече от 50 години в ловните райони на страната е имало т.нар. ловци- вълчари, които са се занимавали само с това. Всичките тези причини и наличието на храна допринасят за увеличаване на вълчата популация, която пък от своя страна, вреди на селското стопанство, на пасуващи животни в гората, дори вълци влизат и в селата," каза още Каравасилев.

"Вълци вече се появяват на места, където никога не ги е имало. Такъв е случаят в село Железник, Карнобатско. Местността не предполага наличие на такива животни. Нападнати са стада кози, овце. Този вълк е бил много едър и идва вероятно от Старопланинието" уточни експертът. "Някои екологични европейски организации надигат глас в защита на вълка, но те не знаят реалния проблем в България. В Европа числеността на вълка е много малка. В по-големи количества се среща в Русия и в Румъния. Други държави като Австрия, Германия, Италия се радват на отделни екземпляри и те нямат този проблем с увеличаване броя на вълците. При сегашното действащо законодателство вълкът е хищник. Обстрелва се целогодишно от нашите ловци, където го срещнат. Нямам сведения засега, но до скоро имаше премия за убит вълк в рамките на 100 лева, която се отпускаше от Държавното Горско Стопанство," каза още Каравасилев.

Източник: Агенция "Фокус"



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Neven-Karavasilev-Lovci-obstrelvat-vulcite-kudeto-gi-vidyat-207202
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.