Няма сигнали за отровни гъби на българския пазар
Автор: Екип Burgas24.bg 12:53 / 30.10.2010Коментари ()380
©
Няма постъпили сигнали за наличие на отровни гъби на българския пазар, съобщиха от Министерство на здравеопазването . Такива слухове се появиха след изтекла информация по някои електронни медии.

По Системата за бързо съобщаване за наличие на опасни храни на пазара (RASFF) на Европейския съюз е постъпила информация за наличие на отровни гъби в Италия от партида пресни гъби, внесени от България. Открити са два екземпляра от Amanita Phalloides в партида съдържаща вида Аmanita (Amanita caesarea). Цялата партида, в която са открити тези гъби, е била унищожена от контролните органи в Италия. МЗ е разпоредило на Регионалните инспекции по опазване и контрол на общественото здраве да извършат проверка по случая. Съгласно събраната информация от извършените проверки по случая, фирмата получател на гъбите в Италия осигурява свой представител в България при изкупуването на диворастящите гъби в организирани за целта временни пунктове (хладилен камион). Стоката се закупува директно от лицата, които са брали диворастящи гъби в различни региони от страната. При закупуването стоката е била окачествявана от представителя на италианската фирма, след което директно се транспортира до Италия.

Установи се, че първото място за въвеждане на продукта в хранителната верига за човешка консумация е на пазара в Италия. Продуктът не е преминал през базите за преработка на диворастящи гъби на територията на България, в които да се извърши съответна проверка и окачествяване.

Производителят е декларирал, че продукта не е разпространяван на българския пазар и е предназначен единствено за пазара в Италия.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Nyama-signali-za-otrovni-gubi-na-bulgarskiya-pazar-203025
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.