64 населени места в Бургаско нямат организирано сметосъбиране
Автор: Екип Burgas24.bg 16:39 / 29.10.2010Коментари ()586
© Burgas24.bg
64 населени места на територията на РИОСВ Бургас са без организирано сметосъбиране, съобщи  Тамара Казмина, главен експерт в инспекцията. В тези населени места където няма организирано сметосъбиране се използват селските сметища.

"Предписанията, които РИОСВ издава са във връзка с националната програма за управление на отпадъците където е написано, че следва всички населени места и населението да получават услугата събиране и извозване на отпадъците. Дали сме предписания до всички общини да въведат организирано сметосъбиране и сметоизвозване", каза експертът. По думите на Казмина разходите по тази система не винаги са социално поносими. Тя даде пример с общините Сунгурларе и Руен. В Сунгурларе 34% от населението получават организирано сметосъбиране, но общината няма финансови възможности. За целта според Казмина трябва да бъдат увеличени такса смет, които се гласуват от Общински съвет.

"Хубавото е че депата, селските сметища, които продължават да се използват, не се намират близо до водоизточници и не са опасни. Единствени тези, които са по река Камчия в община Сунгурларе, трябва да бъдат спешно закрити, но те са сравнително далече от водосбора. Все пак съществува минимален риск при много силен дъжд", каза още Казминя. Тя допълни тези селски сметища са изградени през 80-те години на миналия век и не отговарят на съвременните изисквания за безопасност.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/64-naseleni-mesta-v-Burgasko-nyamat-organizirano-smetosubirane-202879
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.