Покълналите картофи може да са опасни | ||||||
| ||||||
Всичко е заради токсичното вещество, съдържащо се в такива кореноплодни зеленчуци - соланин. Обикновено в картофите има много малко от него, но по време на покълването количеството на соланин се увеличава, особено в кълновете, зелените площи и под кората. Не трябва да разчитате на факта, че при варене или пържене такива картофи ще станат по-безопасни и по-здравословни. Соланинът не се разрушава по време на термична обработка. Покълналите картофи могат да причинят отравяне със соланин, което ще доведе до гадене, повръщане, диария, главоболие и втрисане. Често хората дори не разбират, че причината за рязкото влошаване на здравето са позеленели и покълнали картофива, а децата са най-чувствителни към такова отравяне. Белите издънки и "очите“ върху картофените кожи са знак, че в кореноплода практически няма останали витамини. За да запазите картофите в дома си по-дълго и да покълнат по-бавно трябва: · съхранявайте картофите на хладно и тъмно място, · не ги съхранявайте заедно с ябълки, лук и домати. Тези плодове и зеленчуци произвеждат газ етилен, който ускорява покълването на картофите. Опасен картофен газ Когато картофите започнат да гният, във въздуха се отделят серни аналози на алкохоли - тиоли, които могат да причинят отравяне при хората. В същото време, за да се отровите от картофени газове, не е необходимо да прекарвате целия ден в мазето, в някои случаи са достатъчни 15-30 минути. Картофеният газ е много тежък, утаява се на пода, така че човек активно го диша. Колкото по-малка е стаята, толкова по-голям е рискът от отравяне. Следователно избата, в която се съхраняват зеленчуците, трябва да се вентилира всеки път, когато планирате да работите там, или, ако е възможно, инсталирайте вентилация. Бялото е по-вредно, лилавото е по-здравословно Цветът на картофената кора е сортова характеристика, която практически не влияе върху качеството на продукта. Но цветът на пулпата осигурява някои предимства. Така сортовете картофи с бяла плът имат най-много нишесте, сортовете с жълта имат високо съдържание на каротин (витамин А), а сортовете с червеникава плът имат високо съдържание на антоцианини (антиоксидант), полезни за укрепване на имунната система, пише actualno.com. |