Той е рекордьор по състав на полезни хранителни вещества сред останалите зърнени храни | ||||||
| ||||||
Булгурът се готви много по-бързо от останалите разновидности на пшеницата и е и най-евтиният вид. Приготвянето му трае не повече от 15 минути. Консумацията на булгур се препоръчва и при диета, в която е забранен хлябът и оризът. Булгурът съдържа 76% въглехидрати, 18% фибри, около 13% протеини и съвсем малко мазнини. Калориите в 100 грама са 345. В състава му влиза значително количество целулоза и аминокиселини, както и калций, желязо, фосфор, магнезий, калий, селен. Съдържа също така витамин А, C, D и Е, както и от група B - B2, B3, B6 и B9 (фолиева киселина). Булгурът е рекордьор по състав на полезни хранителни вещества сред останалите зърнени храни. Ниското съдържание на мазнини и липсата на холестерол в състава му, го правят препоръчителен при сърдечносъдови заболявания. Целулозата пречиства тялото от токсините и мастните натрупвания. Аминокиселините му участват в изработването на колаген. Фосфорът помага за добрата работа на мозъка. Витамините от групата В отговарят за нормалното функциониране на нервната система. Консумацията му понижава кръвното налягане. Фибрите улесняват храносмилането. Подсилва също така и имунитета. Богат е на аминокиселината лизин, която оказва противовирусно действие. Съхранява се в буркан с херметическо затваряне, на сухо, тъмно и хладно място. |