Кой не трябва да яде сланина?
Автор: Екип Burgas24.bg 23:20 / 02.02.2024Коментари ()807
©
Сланината е една от любимите храни на много българи. Обикновено се яде прясна, осолена, пушена или варена. Според руския диетолог д-р Оксана Дмитренко тя е богата на витамини А, Е и минерали (калий, фосфор, мед, селен, цинк и други). Продуктът съдържа и ценни омега-6 полиненаситени мастни киселини, които имат изключително благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система. Те са отговорни и за нивото на холестерола в кръвта. Но при определени заболявания този продукт трябва да се изключи напълно от диетата.

Кой не трябва да яде сланина?

“Не се препоръчва този продукт да се яде под каквато и да е форма от хора със заболявания на сърдечно-съдовата система, стомашно-чревния тракт или хепатит. Като продукт с високо съдържание на мазнини може да провокира обостряне на заболяването", казва специалистът.

В допълнение, хората с патологии на черния дроб или панкреаса не трябва да ядат пушена сланина. Благодарение на полезните вещества в този продукт (при умерена консумация), можете да нормализирате функционирането на нервната система, мозъчната функция и нивата на кръвното налягане.

“Съветвам моите пациенти да ядат този продукт през студения сезон, за да намалят рисковете от развитие на респираторни заболявания и да укрепят имунната система. В това отношение продуктът е толкова ефективен, колкото цитрусите или киселото зеле", подчертава експертът.

Колко сланина трябва да ядете? Терапевтичната доза на продукта се счита за малко парче с тегло 20-25 грама. Това ще бъде достатъчно, за да обогатите тялото с полезни вещества и да подобрите имунитета. Тези, които обичат големи порции от любимия си деликатес, трябва да имат предвид, че той е много калоричен. Сто грама от осоления продукт съдържат 800 килокалории.

Продуктът съдържа полезни вещества в такива съединения, че усвояването му е по-бързо от това на маслото. В свинската мазнина има повече от 88% от най-ценните животински мазнини - тя включва: холестерол; омега-3 и омега-6; алифатни едноосновни карбоксилни киселини.

Продуктът съдържа също протеини и витамини - A, D, E, PP, C, група B. Минералите включват - K, P, Na, Mg, Ca, Zn, Fe, Cu, Mn, Se. Биологичната стойност на този продукт е в пъти по-голяма от тази на маслото, а омега-3 ненаситените мастни киселини, от които човек се нуждае за производството на хормони, изграждането на клетките, работата на бъбреците, черния дроб и мозъка, присъстват в големи количества в животински продукти.

Благодарение на арахидоновата киселина възпалителният процес се развива слабо, информира actualno.com.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Koi-ne-tryabva-da-yade-slanina-1989584
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.