Пращат фалшивите продукти "Стара планина" за изследване в чужбина | ||||||
| ||||||
По време на разговорите в НВМС Асоциацията декларира пълна готовност да съдейства за изясняване на случая. Месопреработвателите изразиха предположение, че ако се потвърди наличието на соя, е възможно тя да е попаднала в продуктите по два начина. Единият е добавянето на млени подправки, в чиито сертификати това не е упоменато. Другият възможен вариант е вложеното месо, което е било закупено от доставчици в Западна Европа, да е било третирано с протеини, разтворени във вода за по-високо тегло, което е в противоречие с европейските изисквания. Друга договореност, постигната на срещата, е инспектори от ДВСК да вземат проби от вложените суровини и подправки. "Искаме възможно най-скоро да изясним каква е причината, тъй като това е важно както за нас като контролен орган, така и за производителите. Ако причината е в подправките или във вложеното месо, както месопреработвателите допускат, ще им бъде наложена само глоба, тъй като не са нарушили съзнателно изискванията на стандарта", заяви генералният директор на НВМС д-р Йордан Войнов. "АМБ ще отдели ресурси, тъй като е убедена в коректността на своите фирми и ще изпрати проби за изследване от същите партиди в трета референтна лаборатория в държава-членка на ЕС", каза изп. директор на АМБ д-р Светла Чамова. Експерти на асоциацията ще участват и в процеса на обратна проследяемост, съвместно с контролните органи. При анализ в Референтния център по безопасност на храните на седем проби от продукти, произведени по утвърдения стандарт "Стара планина", бе установено наличие на соя в кренвирш, колбас, карначе и кебапче. Инспекторите от ДВСК са взели пробите от търговската мрежа. Методът, по който са направени изследванията, е базиран на официален метод на Асоциацията по аналитична химия на САЩ и се ползва за доказване на наличие на соев протеин в месо и месни продукти. |
Още по темата: | общо новини по темата: 7 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница |