Този тропически плод е нискокалоричен и е богат на хранителни вещества и фибри | ||||||
| ||||||
Този плод се отглежда в Австралия, Калифорния, Южна Флорида, Нова Зеландия и Хаваите, наред с други места. Бразилия пък е най-големият производител и потребител на пресни и преработени плодове от маракуя в света. Колумбия и Перу са други водещи световни производители. Наименованието на маракуята произлиза от индианската дума “marau-ya" и в буквален превод означава "плод, който може да се яде на един дъх“. Кората по принцип не се яде, но трябва много хубаво да се измие. В противен случай, когато я режете, ножът може да пренесе вредни бактерии от кората във вътрешността. Маракуята е пълна с много витамини и минерали, които укрепват имунната система, фитонутриенти, които се борят с болестите. Има високо съдържание на витамини А и C в състава си. Добър източник е на фибри, калций, желязо и калий. Съдържа още и фосфор, ниацин и витамин В-6. Съдържа бета-каротин и полифеноли, които понижават риска от хронични възпаления в организма. Този плод е известен с това, че подобрява инсулиновата чувствителност. Това помага за намаляване на риска от много заболявания, включително диабет. Едно от най-хубавите неща е, че има нисък гликемичен индекс. С други думи - не предизвиква рязко повишаване на кръвната захар след консумация, което я прави добър избор за хора с диабет. Маракуята е богата на антиоксиданти, които подобряват притока на кръв към мозъка, помагат за добрата работа на нервната система, намаляват клетъчния стрес и възпаленията в организма. Фибрите помагат за предотвратяването на запек и подобряват храносмилането. Алкалоидите в състава й поддържат ниско кръвно налягане. Съдържа лечебни алкалоиди и няколко фитонутриента, които служат като мощни успокоителни. Редовната консумация на плода се препоръчва при смущения в съня. Друга чудесна причина да включите маракуя в диетата си е, че тя е чудесен източник на витамин А. Съдържанието му в плода предотвратява риска от катаракта, нощна слепота и макулна дегенерация. Освен това той е полезен за подобряване на здравето на кожата, като намалява бръчките. Проучванията сочат, че витамин А участва пряко в правилното функциониране на клетъчните мембрани. Съдържа магнезий, калций, желязо, фосфор, калий и натрий. Както ни е известно това са минералите, които облекчават симптомите на остеопорозата, включително болката и възпалението. Маракуята подсилва имунитета. Някои хора получават алергични реакции към маракуя. Консумира се сурова - като сок, но може да се прибавя и към различни сосове, десерти или кисело мляко. Сокът от маракуя намалява риска от ракови заболявания. Фитохимикалите, които съдържа спират растежа на раковите клетки. Мусът от маракуя е един от най-популярните десерти в Бразилия. Маракуята е узряла, когато е пурпурна, червена или жълта на цвят. Ако е зелена, това означава, че не е узряла и трябва да я оставите да узрее на стайна температура. След това я съхранявайте в хладилник до една седмица. Ако я консумирате прясна трябва да я разрежете на две и да издълбаете месестата част с лъжичка. |