150 археологически ценности от Несебър показват в София
Автор: Екип Burgas24.bg 18:54 / 12.10.2010Коментари ()658
© Burgas24.bg
150 движими археологически ценности са представени в изложбата "Сенки от отвъдното. Древният некропол на Несебър". Това каза един от кураторите на изложбата д-р Анелия Божкова. Изложбата е съвместна инициатива на Националния археологически институт и музей при БАН и Музей "Старинен Несебър". Тя ще бъде открита в 18.00 часа на 14 октомври в сградата на Националния археологически институт.

"Изложбата представя резултатите от едно четиригодишно проучване - много интензивно и мащабно проучване върху античните, древните некрополи на Несебър, а именно некрополите на гръцкия град Месамбрия, на късноантичния и средновековен град Месембрия, по-късно Несебър. По време на проучванията са открити общо 1300 гробни съоръжения от различни исторически епохи, някои от които с много богат инвентар. Изложбата включва 150 движими археологически ценности, експонати открити при проучванията на тези некрополи", обясни д-р Божкова.

При селекцията на експонатите в изложбата е следван принципа да са представени не само най-представителните, най-значимите и най-важните находки, но също така да бъдат представени в цялост някои археологически комплекси. "Спазили сме както изискванията на експозиционния принцип, така и изискването на научното изследване - да бъдат представени предметите в тяхната цялостна среда или в техния контекст", обясни д-р Божкова. Изложбата се съпътства с информационни табла, в които са представени обяснителни текстове и снимки от самите разкопки, моменти от проучванията.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/150-arheologicheski-cennosti-ot-Nesebur-pokazvat-v-Sofiya-198317
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.