Представиха приложението "Помогни ми" за пострадалите от домашно насилие
Автор: ИА Фокус 16:55 / 23.01.2024Коментари ()943
© Burgas24.bg
Темата за домашното насилие не бива да остава встрани докато това уродливо явление в нашето общество не бъде напълно изкоренено. Това заяви зам.-министърът на правосъдието Георги Николов по време на конференцията "Противодействие на домашното насилие: от дома до работното място", която се проведе днес, съобщиха за "Фокус" от ведомството.

Според него в основата на противодействието на домашното насилие е превенцията. Преди всичко трябва да бъдат разкрити индикаторите за потенциалните извършители на домашно насилие и факторите, които обуславят реализирането на това деяние. В това отношение ролята на неправителствения сектор е изключително важна.

Зам.-министър Николов припомни, че през последните месеци с приетите от Народното събрание изменения и допълнения на Закона за защита от домашно насилие бе регламентирана дейността на отделните институции от момента на подаването на сигнала.

Засилени бяха мерките за защита и за закрила на пострадалите и лицата в риска. Предвидени са и редица нови мерки за връщането на пострадалите към нормалния живот - психологическа и социална работа с жертвите. Ще бъдат създадени защитени жилища за спешно настаняване на лица, за които има реална и непосредствена опасност за живота и здравето.

Реформата в законодателството бе последвана от определяне на ръководния екип на Националния съвет за превенция и защита. Бе сформирана и работна група с широко представителство за изготвяне на Координационен механизъм в Министерството на правосъдието. През декември бе приет Правилник за устройството, организацията и дейността на Националния съвет, а в момента се изготвя Правилник за прилагане на новия Закон за защита от домашно насилие.

Николов бе категоричен, че за работата по Координационния механизъм ролята на Националното бюро за правна помощ е значителна. Техни представители участват в работната група, а в края на м.г. Бюрото представи мобилно приложение "Помогни ми“, в помощ на пострадали от насилие. То е разработено с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм., а информацията, интегрирана в него, ще бъде в полза при изготвянето на информационната карта с контакти на всички институции в страната, ангажирани с този проблем.

"Вярвам, че държавата, в лицето на правителството, показва последователност по тази изключително чувствителна тема за обществото и се надявам всички заедно, с обединени усилия, да продължим да работим в правилната посока“, каза в заключение Николов



Още по темата: общо новини по темата: 1292
23.07.2024 »
23.07.2024 »
29.04.2024 »
09.04.2024 »
08.04.2024 »
05.04.2024 »
предишна страница [ 1/216 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Predstaviha-prilozhenieto-Pomogni-mi-za-postradalite-ot-domashno-nasilie-1976966
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.