Държавата да намира работа на хората със зрителни увреждания, искат от съюз
Автор: Екип Burgas24.bg 14:43 / 07.10.2010Коментари ()634
Държавата трябва да поеме ангажимент за осигуряването на работа на хората със зрителни увреждания. Това коментира председателят на Съюза на слепите в Бургас Бинка Монева. По думите й именно държавата е тази, която трябва да стимулира по някакъв начин работодателите, за да наемат те тези хора на работа.

"Работодателите трудно се отзовават, защото е много трудно да осигуриш подходящи условия и възможност на този човек да работи, държавата трябва да облекчава работодателите, тези хора са много старателни, отговорни. Те са пример и за другите хора, постигат това с много усилия и много труд. Те са пример и за останалите хора да ценят здравето си и дават всичко от себе си да помагат и на другите", каза Монева. Тя обясни, че незрящите хора, които завършват висше образование, в по-голямата си част се насочват към социални професии, свързани именно с техния вид проблеми.

Монева каза, че срещат голяма подкрепа от страна на общините като Царево, Созопол и Камено например. С помощта на община Царево наскоро е била представена шестата поред стихосбирка на незрящата Веселина Михайлова. "В последно време нещата малко се пречупиха и промениха, вече се чувства като цяло, че обществото има малко по-добро и по-различно отношение към нас, към хората със зрителни проблеми, през цялата година, не само през този месец ние се опитваме да организираме, според нашите възможности, много неща, имаме много участия от наши съюзни членове", обясни Монева. 328 души членуват в Съюза на слепите в Бургас.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Durzhavata-da-namira-rabota-na-horata-sus-zritelni-uvrezhdaniya-iskat-ot-suyuz-197039
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.