Много хора не ги харесват, но са източник на протеини и имат ниско съдържание на мазнини | ||||||
| ||||||
Както споменахме, те съдържат и витамини от група В, а също така и манган, както и фолиева киселина, тиамин и рибофлавин, които подобряват фокуса и паметта и растежа и функционирането на мозъка. Кестенът съдържа два пъти повече нишесте от картофите, което го превръща в една от най-важните хранителни култури в Япония, Китай и Южна Европа. При варене на пара те губят известно количество от витамина. Кестените съдържат повече въглехидрати от другите ядки. Могат да се пекат на слаб огън, като така запазват високите нива на антиоксиданти като галова и елагова киселина, които намаляват вероятността от сърдечни заболявания, намаляват инсулиновата резистентност и помагат за регулирането на нивата на кръвната захар. Антиоксидантите предотвратяват оксидативния стрес, който увеличава риска от инсулти и сърдечни заболявания. Кестените са добър източник на фибри и помагат да се намали възпалението в тялото. Кестените съдържат мед, която подпомага метаболизма на желязото в кръвта и стимулира образуването на червени кръвни клетки. Кестените предотвратяват остеопороза, но могат да предизвикат и алергични реакции. След печене, външната обвивка на кестените се маха лесно, за да консумирате бяла сърцевина. Важно правило за печените кестени е да бъдат продупчени. Може да ги сварите в тенджера с вода, но пак преди това трябва да ги пробиете. Много хора ги смилат на брашно или пък приготвят пюре от тях. |