Кои са най-вредните храни и кои е добре да консумирате | ||||||
| ||||||
От тортила чипс с вкус на сирене начо до хрупкави царевични бутер неща, това са едни от най-популярните закуски в САЩ, но те са с високо съдържание на добавки и ниско съдържание на фибри и други полезни хранителни вещества. В течение на една година, изяждането само на една опаковка чипс всеки ден може да излее около 3/4 чаша сол в тялото ви, като същевременно добавите излишни килограми. Твърде много натрий може да повиши кръвното ви налягане, а значителното наддаване на тегло може да повлияе неблагоприятно на холестерола и кръвната захар. Но не е нужно да чакате една година, за да видите ефекта. Проучванията показват, че консумацията на храни с лошо качество се отразява негативно на функцията на кръвоносните съдове в рамките на часове след консумацията, добавя Колдас, информира CNBC, цитирана от businessnovinite.bg. За щастие има страхотни алтернативи: 1. Хумус със зеленчуци Около половин чаша хумус е калориен еквивалент на малка торбичка Cheetos или Doritos. Добавете малко зеленчуци (по същество нулеви калории) и ще имате лека закуска с високо съдържание на фибри, здравословни мазнини и протеини. 2. Сурови ядки Една унция от почти всеки сорт ядки има около 165 калории. Избягвайте солените аромати и ще получите всички хранителни ползи без натоварването с натрий. Ако не сте свикнали да ядете сурови ядки, опитайте да смесите равни части сурови и равни части осолени. Малко вероятно е да забележите голяма разлика във вкуса, но ще сте намалили наполовина приема на натрий. 3. Плодове Два малки банана или три портокала е калориен еквивалент на малко пакетче чипс. Ще получите и много витамини, антиоксиданти и фибри. Често посягаме към чипс не защото сме гладни, а защото ни е скучно, имаме нужда от храна или просто го жадуваме. Вместо това потърсете опции, които съдържат хранителни фибри, омега-3 мастни киселини, антиоксиданти и растителни стероли, които помагат за понижаване на холестерола. |