РИОСВ: Фекалиите в "Странджа" не са опасни
Автор: Екип Burgas24.bg 18:16 / 21.09.2010Коментари ()852
© Burgas24.bg
От утайките, използвани за рекултивация на рудник Малко Търново, участък "Бърдце", бяха взети проби от Изпълнителна агенция по околната среда - Регионална лаборатория - Бургас и РИОКОЗ-Бургас.

Стойностите на изследваните проби утайки за тежки метали са по-ниски от пределно допустимата концентрация (съгласно Наредба за оползотворяване на утайките от пречистването на отпадъчни води). Съдържанието на устойчиви органични замърсители и полихлорирани бифенили в анализираните проби е под пределно допустимата концентрация за утайки, посочени в Наредбата. Микробиологичните и паразитологични изследвания показват съответствие с изискванията, утайките са достатъчно обеззаразени и не представляват здравен риск.

Резултатите от анализа потвърждават заключенията на изготвените здравно-екологични експертизи от Селскостопанска академия-Институт по почвознание "Н. Пушкаров", че тези утайки могат да се използват в земеделието и за рекултивация на нарушени терени.

Според експертите посочените резултати гарантират стабилността на утайките и тяхното оползотворяване, което не застрашава опазването на човешкото здраве и околната среда.




Още по темата: общо новини по темата: 2
20.09.2010 »
27.08.2010 »
Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/RIOSV-Fekaliite-v-Strandzha-ne-sa-opasni-193169
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.