В Япония правят детски кукли от този зеленчук, който ние слагаме в салатата | ||||||
| ||||||
Изследвания показват, че веществото антоцианин, което се съдържа в репичките, помага за забавяне растежа на туморни клетки при рак на дебелото черво. Освен това ни предпазва и от бъбречни инфекции. При проблеми с жлъчката, жлъчните пътища и черния дроб също е полезно да се консумират репички. Съдържанието на синапено масло в репичките предпазва от образуване на камъни в жлъчката. Репичките обаче съдържат вещества, които могат да раздразнят стомашната лигавица. Именно затова хората, които страдат от гастрит или язва, трябва да бъдат по-внимателни с консумацията на този зеленчук. Препоръчително е репичките да не се консумират на празен стомах. Любопитно е, че в Япония и Корея се правят детски кукли от този зеленчук, който ние слагаме в салатата. В репичките има и витамин С, минерални соли, антиоксиданти, желязо, магнезий, калций и диетични фибри. На съдържащият се в зеланчука рафанин, се дължат неговите антибактериални и противогъбични свойства. Друг факт, който може би не знаете е, че репичките са една от културите, които се отглеждат на Международна космическа станция. На нея се изследват генетичните характеристики на растението, отглеждано при липсата на гравитация. Репичките са избрани заради краткия си вегетационен период – около 30-45 дни, а също и поради това, че на репичките се ядат и листата. Те са удобен продукт за храна, който може да се отглежда в космоса. |