За какво точно е полезна бирата и защо е добре да я пием | ||||||
| ||||||
Известно е също, че във ферментиралите продукти (ябълков оцет, кисело зеле) има много полезни пробиотици. А пресните зеленчуци и плодове съдържат необходимите за микрофлората полифеноли. Затова препоръките на лекарите през есенния период да се храним като комбинираме пресни и ферментирали зеленчуци вече имат научна основа. Китайски учени от медицинския университет в Далиан откриха, че бирата съдържа повече микроелементи, необходими за червата, отколкото киселото мляко, сиренето, кефирът и други ферментирали млечни продукти! Те публикуваха изследването си в научното списание Frontiers in Nutrition. Бирата съдържа много полифеноли – това са мощни антиоксиданти, които имат пребиотични свойства. Те създават среда в храносмилателната система за пролиферация на полезните микроорганизми, подпомагайки растежа на лактобацили и бифидобактерии. Бирата също така съдържа епикатехин, катехин, метилмалонова и кафеена киселини, които инхибират растежа на патогените. Разбира се, експертите отбелязват, че безалкохолната бира е по-здравословна от обикновената, тъй като не съдържа етилов алкохол. Но ако изберете такава с алкохол, тогава здравословната норма е не повече от 700 мл. за мъжете, а за жените – 350 мл. на ден. Между другото, руският биолог, геронтолог и професор от Руската академия на науките Алексей Москалев многократно е казвал, че бирата и виното, като продукт на ферментацията, могат да бъдат полезни за червата. Разбира се, това трябва да са качествени напитки и в малки количества, които се консумират не повече от 2-3 пъти седмично, пише lekuva.net. |