Илън Мъск започва опит с Neura link
Автор: ИА Фокус 15:18 / 29.09.2023Коментари ()556
След като през март Neuralink получи разрешение от Агенцията за контрол на храните и лекарствата, вече събира доброволци за имплементиране на устройства в мозъка на хора с парализирани четири крайника, чрез което да могат само с мисъл да контролират компютър, клавиатура или да изпращат съобщение към външния свят. Това каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова. 

Критериите за кандидатите са много специфични – парализа на четирите крайника, увреждане на цервикалния гръбначен мозък или авиотрофична латерална склероза; да са на възраст най-малко 22 години; да са съгласни да бъдат посещавани в къщите си предварително поне 9 пъти и да са склонни да останат в клиника 18 месеца. Neuralink си запазва правото експериментът да бъде реализиран в следващите 6 години, уточни Мариана Тодорова. 

"Не е прецизирано къде ще бъде поставено устройството. В различни клипове бяхме виждали, че това е на върха на темето. Сега той променя локацията, защото казва, че мозъчната кора, която е ангажирана с нашето движение, не е там, но не разкрива повече подробности", допълни футурологът.  

Илън Мъск е дал заявка, че ще помага и на хора със зрителни проблеми, частична или пълна слепота, но към момента явно няма достатъчно медицински разработки в тази посока, отбеляза Тодорова.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Ilun-Musk-zapochva-opit-s-Neura-link-1841998
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.