Бирата е по-полезна за имунитета от киселото мляко и сиренето
Автор: Екип Burgas24.bg 12:37 / 12.09.2023Коментари ()892
©
Бирата е по-полезна за имунитета от киселото мляко, кефира, сиренето и други ферментирали млечни продукти, според китайски учени, цитирани от "Фронтиърс ин нютришън" и БТА.

Благоприятният ефект се дължи на съдържащите се в нея ферменти.

Авторите на настоящото изследване от Медицинския университет в Далян, Китай, са оценили състава на пенливата напитка и са установили, че полифенолите и целулозата в нея остават ключови съставки за укрепване на имунната система.

Според учените особено ценни са полифенолите - мощни антиоксиданти с пребиотични свойства. Те създават в храносмилателната система подходяща среда за размножаване на полезни микроорганизми, като подпомагат растежа на лактобацилите и бифидобактериите. Важна роля играят и епикатехинът, катехинът, метилмалоновата киселина и кафеената киселина, които потискат растежа на патогенните микроорганизми.

Изследователите отбелязват, че безалкохолната бира е по-здравословна от обикновената, тъй като не съдържа етилов алкохол.

Китайските експерти напомнят, че пивото е полезно за организма само когато се пие в разумни количества. 

"Умерената консумация на бира помага за предотвратяване на атеросклероза и сърдечни заболявания, потиска рака и подобрява кръвообращението и имунната функция. Доказано е също така, че бирата има антиоксидантно и подмладяващо действие", пишат авторите на изследването.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Birata-e-po-polezna-za-imuniteta-ot-kiseloto-mlyako-i-sireneto-1820878
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.