Николай Киров: Добивите от пшеница са в нормите | ||||||
| ||||||
"Има и хубаво зърно, но действително има и покълнало зърно. Мелниците имат интерес да казват, че зърното е лошо, защото трябва да купуват. Това е така за да могат да натискат цената надолу. Когато вземат проби те винаги казват, че има над десет процента покълнало, че няма качества и т. н. Затова съветваме нашите колеги да не бързат да продават, а всеки сам в независима лаборатория да си направи собствени анализи на качеството на зърното за да може реално да иска това, което му се полага", каза Киров. По думите му има покълнало жито, но то е около 2-3 % и не е вредно за използване в хлебната промишленост. Според Киров в момента изкупната цена на хубавото жито е 24 стотинки за килограм и по думите му няма логика брашното и съответно хляба да поскъпват. Източник: Агенция "Фокус" |