Шумовата карта ще покаже къде е най-натоварено в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:03 / 21.07.2010Коментари ()951
© Burgas24.bg
Автомобилният трафик е един от основните източници на шумово замърсяване. Това каза зам.-кметът по екология в община Бургас Атанаска Николова. Именно това е причината местната администрация не веднъж да посочи като основен приоритет извеждането на транзитния трафик от града.

"Предполагам, че това отново ще бъде един от приоритетите, изведени на базата на изготвената стратегическа шумова карта. Особено в такива зони, в които задължително трябва да се обезпечи шумов комфорт, както например е зоната на МБАЛ-Бургас, която е разположена на място с изключително интензивен трафик. Ние сме насочили усилия към измерване на шумовото натоварване на местата, където има училища и детски градини", обясни Николова. Тя посочи още, че през лятото зачестяват оплакванията от шума на самолетите.

"Шумовата карта ще даде базовата карта, въз основа на която община Бургас вече ще може да подготви плана за действие и да идентифицира приоритетните зони, в които трябва да се насочат нашите интервенции и мерките, които трябва да бъдат предприети, за да се защити здравето на населението от шумово натоварване. Тази стратегическа шумова карта ще бъде изготвена не само на базата на моделиране, но и на базата на реални измервания на 50 точки, които са съгласувани с общинска администрация. Ще бъдат направени измервания в 24-часовия диапазон и във всички сезона. Така ще имаме реална представа за шумовото натоварване във всички квартали на Бургас и съставните селища", обясни Атанаска Николова.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Shumovata-karta-shte-pokazhe-kude-e-nai-natovareno-v-Burgas-179057
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.