Плажовете в община Царево са претрупани с платени чадъри
Автор: Екип Burgas24.bg 14:47 / 17.07.2010Коментари ()992
© Burgas24.bg
Плажовете в община Царево са претрупани с платени чадъри, а по ивиците няма място за хавлии. Това е най-често срещаното нарушение, признават от общината. Заради десетки сигнали от недоволни туристи общинската администрация започна масирани проверки по плажните ивици. Само за един ден комисия, назначена от кмета на Царево Петко Арнаудов, инспектира плажовете "Корал", "Мечата дупка", Малък плаж Лозенец, "Арапя", "Оазис", "Нестинарка" и Северния плаж на Ахтопол. С изключение на "Арапя", където цялата ивица е осигурена с безплатни чадъри за туристите, всички останали нарушават грубо изискването 50% от пясъка да е със свободен достъп за безплатни хавлии или чадъри.

Платена е само зоната пред сърф училището в най-северната част на плажната ивица. Идеята на концесионера е плажът да е свободен, за да се пълни заведението му. Водните атракции тук също са на ниски цени - канута, водни колела и аквапарк се дават за по 5 лв. За да не бъдат обезпокоявани туристите, няма и джетове, казаха още от общината

На фирмите, стопанисващи ивиците, са съставени протоколи с предписания незабавно да разчистят платените чадъри върху половината площ. Според комисията най-големи нарушения са били открити на плажа на бившия къмпинг "Оазис". "Един от най-красивите плажове по Южното Черноморие в действителност е превърнат изцяло в платена зона. Чадърите са опънати от единия до другия му край, а свободно плажуващите са избутани при джетовете в най-южната част на половинкилометровата плажна ивица", съобщиха от пресцентъра на община Царево. Удоволствието да наемеш комплект от чадър с три шезлонга на "Оазис"

Туристите, които не могат да си позволят да дадат толкова, са принудени да се бутат в края на ивицата до джетовете. Освен това на всички с безплатните хавлии ясно им било показвано, че са нежелани. Общинските служители са установили, че в деня на проверката само в безплатната зона къпането е било забранено. Въпреки безветрието и липсата на всякакви вълни, спасителите вдигнали червен флаг. В платената зона обаче къпането е било разрешено. От комисията съобщиха още, че са установили проблем и със спасителите. Вместо да бъдат на вишките и да бдят за сигурността на туристите, спасителите чистели усърдно пясъка от боклуци. Неплатежоспособните туристи могат да ползват не повече от 50 кв. м пясък безплатно на "Оазис", жалват се потърпевши. Това означава, че едва 4-5% от активната пясъчна площ е свободна за достъп без пари. Ако до края на седмицата нарушенията не бъдат отстранени, от общината се заканиха, че ще прекратят договора за сезонно стопанисване с фирмата.

Където има нарушения, сме говорили с концесионерите и сме ги накарали да променят нещата. Те поеха ангажимент това да се случи. Искаме чадърите да са така разположени, че да има достатъчно свободно място и да не са само на първа линия до морето, а да се редуват една линия с чадъри, една без", каза зам.-кметът на Царево Мария Ценова. На територията на общината има 26 плажа, 8 от които са отдадени на концесия. За 6 от тях са сключени договори за наем, единият с МРРБ, а останалите с община Царево. Общината ще предприеме действия по прекратяване на договора с наемателя на Попския плаж, който не изпълнява задълженията си по него, и в интерес на туристите ще се ангажира да го почиства през цялото лято.

Източник: Монитор



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Plazhovete-v-obshtina-Carevo-sa-pretrupani-s-plateni-chaduri-178060
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.