Туризмът вече ще може да калкулира разходите си за публично излъчени музикални произведения
Автор: Екип Burgas24.bg 15:36 / 16.07.2010Коментари ()289
© Burgas24.bg
Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и ПРОФОН подписаха днес, 16 юли, Рамково споразумение, което урежда правата за публично излъчване на музикални произведения в туристическите обекти, предаде репортер на Burgas24.bg. Очаква се към споразумението в най-скоро време да се присъедини и МУЗИКАУТОР, което представлява композиторите и авторите на литературни произведения, свързани с музика, както и музикалните издатели. На церемонията присъстваха заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов и заместник-министърът на културата Димитър Дерелиев. Регламентирането на взаимоотношенията между двете страни стана възможно с активното съдействие и подкрепа на МИЕТ И МК.

Така за първи път в демократичната история на България се създават предпоставки за ефективно прилагане на Закона за авторското право и сродните му права по отношение публичното изпълнение на записи на музикални аудио-визуални произведения при използването им от страна на бизнеса.

Постигането на четиригодишно рамково споразумение е безспорен успех за всяка от страните и стъпка към нормализация на икономическата среда в България в областта на авторското право и сродните му права, подчерта по време на церемонията зам. министър Иво Маринов. Документът бележи нов етап в отношенията между огромна група ползватели на музика в България и носителите на права по нея. Осигуряването на партньорски взаимоотношение между тези две страни е една от най-сериозните предпоставки както за спазването на законовите изисквания в областта на авторското право и сродните му права, така и за повишаване на стойността на туристическия продукт и приобщаване на България към европейските ценности и стандарти.

Законът за авторското право и сродните му права постановява, че ползвателите от хотелиерския и ресторантьорския браншове, които излъчват музикални произведения публично, дължат възнаграждение на продуцентите и изпълнителите. Подписаното днес споразумение обхваща периода до 2014 година, което дава възможност на собствениците на хотели и ресторанти да планират и включат към бизнесплановете си разходите за публично излъчване на музикални произведения. В документа са регламентирани различни тарифи, които зависят от категорията на обектите, броя на местата в тях, сезонността на обекта и други. На базата на подписания днес документ членовете на БХРА и наемателите на техните обекти ще могат да сключат индивидуални договори. Споразумението влиза в сила от деня на подписването му - 16 юли.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Turizmut-veche-shte-mozhe-da-kalkulira-razhodite-si-za-publichno-izlucheni-muzikalni-proizvedeniya-177887
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.