Вредите и ползите от дъвченето на дъвка | ||||||
| ||||||
Денталният специалист Халед Касем от Барселона препоръчва да не дъвчете дъвка повече от петнадесет минути. Както е известно, поглъщането на дъвка може да раздразни стомаха и дори да причини гадене, повръщане и диария. Това е така, защото стомахът не може да смели основата на дъвката и тя може да заседне в тялото, което в редки случаи може да доведе до запушване на червата. Дъвката без захар има своите предимства: помага за намаляване на вероятността от кариес, като стимулира производството на слюнка, която премахва остатъците от храна от зъбите и неутрализира киселините, които могат да причинят растеж на бактерии в устата. Но прекалено дългото дъвчене на дъвка може да увреди емайла на зъбите и може да окаже прекомерен натиск върху темпоромандибуларните стави, което може да предизвика проблеми с челюстта и да причини симптоми като болка, скованост, затруднено отваряне и затваряне на устата, щракане на челюстта и главоболие. Изследванията показват още и че редовното дъвчене на дъвка може да причини главоболие при хора, които са склонни към него, и да изостри други здравословни проблеми, свързани с костите и мускулите, особено при пациенти с хронични заболявания като артрит или остеопороза, пише БГНЕС. |