Има тайна съставка в приготвянето на перфектното домашно кисело мляко | ||||||
| ||||||
Лиляна Вълкова разкрива стара традиционна рецепта за кисело мляко и демонстрира една от тънкостите. "Една баба ме е учила на дъното на бурканчето да сложа захар – на върха на лъжицата", обяснява тя пред NOVA. Като човек, който години наред е гледал млекодайни животни, знае, че най-важно е да се намери качествено мляко. "Имали сме крави, давали мляко със 7% масленост, но като количество е малко. Други крави дават с около 3% масленост. Тогава млякото е по-рядко", уточнява Лиляна. След това с вещина тя премерва температурата на свареното мляко. Тя трябва да е поносима за човешката кожа, за да не се пресече подквасата, която е другото важно нещо. В буркана се слага по една супена лъжица и се разбърква. Много е важно обаче след това млякото да се завие за 3-4 часа. Заради всичко, което знае за киселото мляко, Лиляна се зарадвала, когато разбрала, че то вече официално е признато в Европа като защитено наименование на продукт с произход от България. Затова според нея държавата трябва да погледне много по-сериозно на този отрасъл. |