Как да избягваме риска от аспартам - съвети от диетолог | ||||||
| ||||||
Диетолъгът и специалист по здравословно хранене проф. Донка Байкова споделя в интервю за NOVA, че рисковата доза е над 40 милиграма на килограм телесно тегло аспартам. Или над 10 кенчета безалкохолно. По нейни думи ако се консумира "инцидентно, би трябвало да нямаме проблеми" Въпреки че аспартамът не е кацерогенен, специалисти напомнят, че изкуствените подсладители със сигурност не са най-здравословния вариант, който може да изберем. "Много прибързана е препоръката: ползвайте изкуствени подсладители, за да нямате високо тегло, за да намалите нивата на кръвната захар и да подобрите състоянието на диабета. Напротив, бихме казали - използвайте натурални подсладители", подчертава проф. Байкова. |