Кайт сърф регата ще се проведе другата седмица в Бургаския залив
Автор: Екип Burgas24.bg 15:29 / 02.07.2010Коментари ()743
© Burgas24.bg
Кайт сърф регата ще се проведе другата седмица в акваторията на Бургаския залив, съобщи  Живко Факирчев, състезател по кайт сърф от яхт клуб "Черноморец" - Бургас, организатори на съревнованието по вълните. Той посочи, че миналата седмица регата е била отменена, тъй като провеждането й зависи от благоприятните климатични условия и най-вече от силата на вятъра, който трябва да духа със сила 6-7 м./сек.

"Прави се слалом по вятъра при по-слаб вятър или крос рейсинг срещу вятъра, на принципа на ветроходните регати с обикаляне на триъгълник", обясни самото състезание Факирчев. За дни на провеждане на регатата са определени събота и неделя. "Познаваме се всички, следим прогнозата и се събираме до половин час. Вятърът духа обикновено след 12 - 13 часа", каза още сърфистът. В регата ще участват поне 50 кайт сърфиста, смята Факирчев. Кайт в превод от английски означава хвърчило, което се управлява с въжета от 25-30 метра.

"Хвърчилото" е свързано със сърф, който със силата на вятъра се движи по водата. Според Факирчев към екстремния воден спорт има интерес от страна на младите хора. По неговите думи бургаският залив е най-подходящият в страната за развитие на ветроходните спортове, заради вятъра. Заливът е голям и е равен т.е. няма препятствия, които да пречат на вятъра, разясни кайт сърфистът. Този морски спорт е скъпо удоволствие.

Едно цялостно оборудване с костюм струва от 2 до 4 хиляди лева. По думите на сърфистът спортът не е особено безопасен, тъй като всичко в него се развива със светкавична бързина. "Има възможност за обучение на деца, но това трябва да става със знанието и съгласието на родителите, тъй като кайт сърфът крие много опасности", каза още Факирчев.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Kait-surf-regata-shte-se-provede-drugata-sedmica-v-Burgaskiya-zaliv-174760
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.