Изложба на странджански икони остава в Бургас до края на лятото
Автор: Екип Burgas24.bg 17:24 / 01.07.2010Коментари ()906
Изложбата на странджански икони ще остане в галерията "Петко Задгорски" в Бургас до края на лятото. Това каза директорът на бургаската галерия Пенка Седларска. Тя допълни, че тази изложба се радва на голям интерес от страна на посетителите и именно затова ще може да бъде видяна през цялото лято. Седларска обясни, че странджанската живопис е изключително ценна, защото до момента не е добре проучена и крие още много тайни. Това лято в галерията могат да бъдат видени още произведения на класическото българско изкуство от началото на 20 век до днес, както и фотоизложбата "Сомалия" на Елена Йончева и Ники Стойчев.

През август месец тези две изложби ще бъдат подменени с националната изложба "Приятели на морето". Няколко са ценните експонати, които се съхраняват в бургаската галерия. Сред тях са произведения на Майстора, Златю Бояджиев, Джон Попов, Бенчо Обрешков, Дечко Узунов и др. Интерес за посетителите на Бургас представлява и самата сграда, в която се намира галерията "Петко Задгорски". Сградата е паметник на културата. Тя е бивша еврейска синагога и е дело на италианеца Рикардко Тоскани, който е проектирал една не малка част от сградите, намиращи се на централната улици "Богориди" в Бургас.

От 10 юли галерията ще работи и в неделя, а почивен ден ще бъде понеделник, обясни Пенка Седларска. Галерията отваря врати в 9 часа сутринта и работи до 12 на обяд, както и в следобедните часове от 14 до 18 часа. Цената на едно посещение е 2 лева, за ученици таксата е 1 лев, а за пенсионери е безплатно.

Източник: Агенция "Фокус"


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Izlozhba-na-strandzhanski-ikoni-ostava-v-Burgas-do-kraya-na-lyatoto-174572
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.